Cluster for Applied AI jubler for Arena-status

 

JUBEL: Et spent klyngeteam hos Smart Innovation Norway fulgte med da den direktesendte kunngjøringen av nye norske Arena-klynger foregikk torsdag formiddag.

Cluster for Applied AI får Arena-status:

– Vi får flere verktøy og mer muskler, som gjør at vi kan få opp hastigheten i racet om kunstig intelligens

Torsdag formiddag kunngjorde distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland hvilke næringsklynger som ble tatt opp på Arena og Arena Pro-nivå i det nasjonale klyngeprogrammet for 2021. Cluster for Applied AI var blant dem.

Av Mari Kristine Buckholm, 19. november 2020

– Det er en annerkjennelse både innenfor fagområdet og i klyngemiljøet at vi får status som Arena-klynge, men mulighetene de gir er kanskje enda viktigere, sier en glad Eli Haugerud, leder for klyngeavdelingen hos Smart Innovation Norway.

Den gode nyheten ble sluppet under en digital offentliggjøring som ble strømmet direkte i regi av Innovasjon Norge torsdag formiddag.

– Vi får helt andre muligheter når det gjelder prosjekter og samarbeidspartnere. Samtidig får vi tilgang på kompetansen som finnes i klyngeprogrammet, supplerer kollega Marianne Jansson Bjerkman (bildet), klyngeleder for Cluster for Applied AI.

Resultat av målrettet samarbeid

Arena er et av tre nivåer i programmet Norwegian Innovation Clusters som eies i samarbeid mellom Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet og forvaltes på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Siden Cluster for Applied AI ble opprettet høsten 2019, har initiativtakerne Smart Innovation Norway, IFE, eSmart Systems og Høgskolen i Østfold arbeidet målrettet for å få Arena-status.

– Arbeidet med Arena-søknaden er et resultat av samarbeidet med medlemmene våre. De ønsket å samles i en klynge, og vi har jobbet med planer og aktiviteter sammen med dem. Det har vært ganske mange involvert i søknaden. Det er et veldig stort samskrivingsprosjekt, påpeker Kjell Reidar Mydske, CEO i Smart Innovation Norway.

Racet om kunstig intelligens

I dag består klyngen av 59 partnere fra akademia, næringsliv og offentlig sektor. Det er først og fremst disse som vil kunne høste fruktene av klyngens nye status.

– Vi har sagt helt fra starten at vi har behov for både kompetanse og finansiering for å få fart på arbeidet med kunstig intelligens mot norsk næringsliv. I starten sa vi at vi løp fort, men uten sko på beina. Nå får vi flere verktøy og mer muskler som gjør at vi kan få opp den hastigheten som vi tror at arbeidet trenger. Dette er et race mot å lykkes med å ta i bruk kunstig intelligens på best mulig måte. Nå kan vi gjøre mer og vi kan gjøre det raskere, sier Mydske, som også fikk æren av å takke minister Hofstad Helleland for den nye klyngestatusen under den direktesendte kunngjøringen (bildet).

– Partnerne våre får tilgang på flere typer virkemidler og prosjekter, legger Jansson Bjerkman til.

Stor nytteverdi

Trioen forteller at flere klyngebedrifter allerede har dratt stor nytte av å være med i klyngen, og trekker frem Intellectual Labs som eksempel. CEO i selskapet, Inge Grini, uttalte følgende etter at hans selskap stakk av med prisen «Årets klyngepartner» under Partnerkonferansen 2020 i oktober:

– Vi er skapt for å skape ting i samarbeid med andre, og da er vi nødt til å være en del av andres økosystem. Det er derfor vi er med i Cluster for Applied AI. Håpet var at vi kunne møte nye venner i inn- og utland, og det har vi virkelig gjort.

Om Cluster for Applied AI

  • Norges første næringsklynge for kunstig intelligens, Cluster for Applied AI, ble etablert høsten 2019 og er nevnt i den nasjonale strategien for kunstig intelligens (AI), som ble lagt frem i januar 2020.
  • Cluster for Applied AI skal utvikle et ledende, åpent miljø i Norge som utløser bærekraftig og lønnsom anvendelse av AI gjennom samarbeid, nettverkseffekter, åpen innovasjon og kompetanseutvikling
  • Klyngens initiativtakere springer ut fra Haldens kompetente AI-miljø og består av forskningsinstituttet IFE, teknologibedriften eSmart Systems, Høgskolen i Østfold og forsknings- og innovasjonsbedriften Smart Innovation Norway, som leder klyngen.

Les mer: smartinnovationnorway.com/aiklynge